Tietoja

Asumme koiriemme kanssa maaseudun rauhassa Kangasalla, vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta ja tunnin ajomatkan päässä Hämeenlinnasta.

Kennelnimi Ahulin myönnettiin meille vuonna 2009, ja samana vuonna allekirjoitimme myös kasvattajasitoumuksen. Olemme Suomen Kennelliiton, Lappalaiskoirat ry:n, Suomen Mäyräkoiraliiton ja Suomen Tiibetinmaastiffit ry:n jäseniä. 

Olemme molemmat suorittaneet kasvattajan peruskurssin. Lisäksi Johanna on käynyt kasvattajan jatkokurssin, kehäsihteerikurssin, jalostusneuvojien peruskurssin ja koetoimitsija kurssin. 

Olemme aktiivisesti mukana rotujärjestöjen toiminnassa. Johanna on Suomen Tiibetinmastiffit ry:n puheenjohtaja ja Markus sihteeri ja hallituksen jäsen. Olimme Kennelliiton TeHu (Terveydenhuolto-ohjelma) pilotissa mukana vuosina 2017-2019.

Ensimmäinen yhteinen koiramme, Lecibsin Sibri, muutti talouteemme tammikuussa 2008. Vain noin kuukautta myöhemmin hankimme toisen koiramme, Lecibsin Thiklin. Meidän molempien kotona on aina ollut koira, ja näin oli myös luonnollista, että meidän elämään tulee kuulumaan iloinen karvakasa.

Ensimmäinen Ahulin pentue näki päivänvalon marraskuussa 2009. Sen jälkeen pentueita on syntynyt tasaiseen tahtiin. Ajatus kasvatustyöstä juontaa juurensa Markuksen lapsuuden haaveesta olla maanviljelijä. Vuosien saatossa on pihallamme ollut hevonen, kanoja, ankkoja, viiriäisiä, marsuja, vietnamilainen luolagekko ja pupuja. Nyttemmin pihaltamme löytyy vain pelkkiä koiria.

Meillä pennut syntyvät aina sisällä talossa, omassa rauhallisessa huoneessaan. Pennut elävät ensimmäiset viikkonsa omassa rauhassaan opiskellen pienten koiran alkujen elämää, ja myöhemmällä iällä pennut pääsevät tutustumaan talouden muihin koiriin. Pennuilla on talossa käytössään niille räätälöity pentuhuone, josta löytyy erilaisia virikkeitä. Pennut tottuvat myös kodin tavanomaisiin ääniin. Ulkona pennuilla on oma tarhansa, jossa niin ikään on paljon erilaisia virikkeitä esteiden ja tunneleiden muodossa. Leluja käytetään paljon, ja jokaiselle pennulle opetetaan, miten kaverin kanssa leikitään. Pennut viettävät mahdollisimman paljon päivisin aikaansa ulkona, mutta sisällä ollessaan tarpeet tehdään sanomalehdelle ja näin opitaan siisteyden alkeet. Kaikki pentumme ruokitaan korkealaatuisella Hill’s ruualla.

Pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon ikäisenä, sirutettuina, useaan kertaan madotettuina ja eläinlääkärin tarkistamina tuhdin pentupaketin kera. Pennun mukana seuraa myös kasvattajan tuki niin iloissa kuin suruissakin.

Pentujen uusilta kodeilta vaaditaan ainoastaan, että pentu pidetään hyvin. Näyttelyissä ja kokeissa käyminen on vapaaehtoista. Jotkut pennut pyrimme luovuttamaan koteihin, jotka ovat kiinnostuneita näyttelyistä tai muusta harrastamisesta. Opastamme tarvittaessa pennunhankkijoita rodunomaisissa kokeissa (LUT, MEJÄ, PIKA) ja näyttelyissä. Tarvittaessa autamme uuden harrastuksen pariin, jotta perhe saa mukavan ensi kosketuksen lajiin kuin lajiin. 

Kangasalla 13.2.2024

Johanna & Markus Ilvonen

Jaa sivu